Естонія висловилася проти Nord Stream

Вівторок, 27 жовтня 2009, 15:22

Естонський парламент у вівторок прийняв заяву, в якій висловлюється серйозне занепокоєння можливою негативною дією будівництва газопроводу Nord Stream на довкілля Балтійського моря і вказується на небажаність видачі дозволів для реалізації проекту.

Про це повідомляє "Газета.Ru" з посиланням на прес-службу парламенту Естонії.

Парламент зазначає, що "під час оцінювання впливу газопроводу Nord Stream на довкілля були недооцінені всі небезпеки, що супроводжують будівництво газопроводу, а розробники проекту не врахували особливість Балтійського моря як єдиної чутливої екосистеми, тому, "виходячи з принципів міжнародного екологічного права, наразі не слід видавати необхідні дозволи для реалізації проекту".

Як наголошується в повідомленні, газопровід не проходитиме через економічні води Естонії, тому у неї немає можливості прямого впливу на плани будівництва, але вона може представити свою точку зору країнам, через територію яких буде прокладено Nord Stream.

Реклама:

"Парламент Естонії вважає важливим, щоб депутати парламентів країн Балтійського моря обговорили проект будівництва газопроводу на громадських форумах і пропонує скликати спеціальну парламентську конференцію для обговорення цього питання", - сказано в заяві.

Як відомо, газопровід Nord Stream має з`єднати Росію і Євросоюз через акваторію Балтійського моря від Виборга до Грайфсвальда (Німеччина). Проект реалізують "Газпром" і німецькі компанії E.ON і BASF.

Для будівництва газопроводу необхідна згода п`яти країн, через води яких він пройде - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії і Німеччини.

Проти проекту виступає низка країн Балтійського регіону, зокрема Естонія і Литва, мотивуючи це потенційною загрозою для екології.

Як очікується, першу нитку Nord Stream потужністю 27 мільйонів тонн газу на рік буде побудовано до 2011 року, а другу - аналогічної потужності - до 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: