НБУ виступає проти значних коливань курсу гривні

Четвер, 22 жовтня 2009, 18:19

Національний банк виступає проти значних коливань курсу гривні.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, виступаючи в ході круглого столу "Доступ до кредитного капіталу й фінансування для бізнесу" в агентстві "Українські новини".

"Центральний банк України, як і будь-який Центральний банк, не зацікавлений у надлишковій волатильності курсу. Але генератором цих коливань є не тільки й не стільки валютно-курсова політика Центрального банку", - сказав він.

Литвицький зазначив, що коливання курсу національної валюти в 2009 році є незрівнянно меншими, ніж в 2008 році, при цьому нинішній курс гривні практично відповідає показнику початку 2009 року.

Реклама:

Водночас, на думку керівника групи радників голови НБУ, ефективне зменшення амплітуди курсових коливань не може бути досягнуто лише за рахунок інтервенцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

"Ми 10 млрд. доларів валютних резервів витратили (з початку 2009 року) на те, щоб мати меншу волатильність курсу гривні, ніж торік. Але що означає 10 млрд. доларів використати валютних резервів? Це значить: помножте на 8 - стільки з економіки вийнято гривневої маси. Ми однією рукою через рефінансування, рекапіталізацію даємо грошову пропозицію, а іншою рукою, щоб утримати курс, ми його забираємо", - сказав він.

На думку Литвицького, для ефективного запобігання різких курсових коливань необхідні не тільки інтервенції НБУ, але й стабілізація сальдо зовнішньої торгівлі, забезпечення достатнього припливу валюти до країни у вигляді іноземних інвестицій й інших надходжень, забезпечення умов для підтримки українського експорту, вживання заходів із стримування інфляції.

"Все це потрібно зробити не тільки Центральному банку. А якщо ми все будемо зводити тільки до того, що ми гасимо пожежу нашими інтервентними зусиллями, то тоді ми ніколи не вийдемо на більш-менш прогнозовану економічну траєкторію", - сказав він.

Керівник групи радників голови НБУ висловився за консолідацію зусиль влади в цьому питанні.

Як повідомлялося, у період з початку 2009 року по 22 жовтня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився на 3,40% - з 7,95 гривень за долар до 8,22 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: