Тимошенко звинуватили у потуранні корупції

Вівторок, 8 вересня 2009, 17:14

Український уряд винен у руйнуванні прозорості системи держзакупівель.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

У Рах=унковій палаті зробили висновок, що "всупереч Конституції, уряд свідомо своїми рішеннями створює умови для зловживання монопольним становищем окремих комерційних структур на ринках державних закупівель, неправомірно обмежуючи тим самим конкуренцію у цій сфері".

"Кабінет Міністрів України неконтрольовано, у "ручному" режимі постійно змінює правила гри на стратегічно важливих ринках закупівель, спотворюючи тим самим конкурентне середовище та створюючи передумови для корупції", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Так, уряд у 2008 та 1 півріччі 2009 року прийняв близько 40 рішень та протокольних доручень щодо проведення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти за неконкурентною процедурою розрахунково на суму близько 52, 6 мільярда гривень.

З них за протокольними дорученнями (прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов) - 52,2 мільярда гривень, за постановами уряду - на суму 433,3 мільйона гривень.

Як зазначили фахівці Рахункової палати, в рішеннях уряду не визначені предмет закупівлі, суми предмету закупівлі, учасники закупівель.

"Більш того, рішення Уряду містили вказівки щодо здійснення процедури закупівель без погодження з Мінекономіки. Протягом 2008 року та І півріччя 2009 року Урядом прийнято 14 таких рішень", - зазначають у РП.

Загалом за конкурентними процедурами закупівель у 2008 році було укладено договорів на суму понад 86,9 мільярда гривень, а за процедурою закупівлі в одного учасника - на суму більш ніж 80,3 мільярда гривень, що становить 48 відсотків від усієї суми укладених договорів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: