Східна Європа відновиться не скоро – ЄБРР

П'ятниця, 4 вересня 2009, 16:46

Відновлення економіки Східної Європи буде повільним і затягнутим, а ризики збережуться, особливо в Росії, Україні, Латвії та Угорщині.

Про це заявив в п'ятницю головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Ерік Берглофф, повідомляє агентство Reuters.

За його словами, у травні банк переглянув прогноз економіки регіону на 2009 рік, і зараз чекає її скорочення на 5,2%.

"Цей прогноз, ймовірно, знову буде переглянутий у жовтні. З'явилася безліч макроекономічних даних, які зараз впливають на регіон. Ми станемо свідками затягнутого відновлення. На нашу думку, ще рано завершувати (заходи підтримки,)", - сказав Берглофф.

Реклама:

Він додав, що спад в більшості країн регіону, за винятком Литви, стабілізується, але деякі країни відчувають себе краще, ніж інші.

"Росія - це великий знак питання, вона важлива сама по собі і для багатьох інших країн у регіоні. Крім того, є три країни, які залишаються "гарячими точками" - це Україна, Латвія і Угорщина", - сказав він.

За словами економіста, слабкі показники зростання в Європі у першому і другому кварталах погіршили прогноз банку. Однак ЄБРР, ймовірно, підвищить прогноз зростання на 2010 рік.

У травні банк передбачив, що економіка Східної Європи в наступному році зросте на 1,4%.

"Банківська криза в регіоні не така значна, як здавалося кілька місяців тому, але східноєвропейські члени ЄС повинні стримати амбіції з приводу приєднання до зони євро. Для більшості країн ми повинні подумати про шляхи вступу. Ми повинні знайти способи розвитку місцевих валютних ринків", - сказав Берглофф.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: