Приватні енергокомпанії "відірвалися" від державних

Вівторок, 29 вересня 2009, 10:34

Протягом останнього року збільшився розрив в економічних показниках приватних та державних енергокомпаній.

Незважаючи на те, що всі енергокомпанії формально поставлені в однакові умови, у приватних нижче зношення основних фондів і втрати в мережах, пише видання "Комерсант-Україна".

Як вважають учасники ринку, у нинішніх умовах уряд буде прагнути до приватизації енергокомпаній навіть незважаючи на те, що їхня вартість впала на 70%.

За даними Мінпаливенерго, за останній рік збільшилася різниця між економічними показниками приватних і державних енергетичних компаній.

Така тенденція спостерігається як серед виробників електроенергії, так і серед розподільчих компаній. Наприклад, зношення основних фондів у приватних генерацій становить 25%, у державних - 79%.

Аналогічний показник у приватних обленерго становить 41%, а у державних - 89%. Втрати електроенергії в мережах 2008 року в 12 приватних обленерго склали 9% (у 2007 році - 11%), у державних - 17% (у 2008 році - 16%).

Як розповів віце-президент Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Сергій Сердюк, зношення основних фондів державних генеруючих компаній, на відміну від приватних, зростає з року на рік.

У 2016 році він досягне точки, коли українські генерації просто не зможуть задовольняти попит на електроенергію. Щоб зупинити цей процес, необхідно, за даними пана Сердюка, 17,5 млрд. дол. інвестицій.

Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що головні проблеми госгенерацій - не стільки фінансові, скільки управлінські. За останні п'ять років жодне з державних енергетичних підприємств не проводило аудит із залученням великої міжнародної консалтингової компанії.

"Держкомпанії не впроваджують нові системи управління та інновації. Гроші витрачаються на латання дірок, а не на глобальні зміни. Те, що сьогодні відбувається в державних обленерго і генераціях, можна назвати одним словом - застій", - говорить президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: