Уряд посилює фіскальний тиск на бізнес

Середа, 23 вересня 2009, 11:50

У Державній податковій адміністрації знайшли спосіб збільшити доходи бюджету і скоротити витрати на відшкодування ПДВ.

Кабінет міністрів має намір в середу затвердити пакет документів, які посилюють податковий тиск, пише видання "Комерсант-Україна".

Відповідно до проекту постанови "Про деякі питання адміністрування податку на прибуток", збиток, отриманий підприємством при купівлі акцій компаній і подальший продаж їх майна, не можна буде враховувати у валових витратах.

Відповідно, має зрости валовий прибуток та сплата 25% податку з неї. Крім того, страхові компанії будуть позбавлені права зменшувати оподатковуваний дохід на суму перестрахування. Зараз страхові компанії платять 3% з валових премій, але в разі перестрахування податок сплачує страхова компанії, яка бере на себе страхові ризики.

Нова схема - це подвійне оподаткування, впевнена член Ради підприємців при Кабміні Тетяна Зацерковна.

"Нічого не робиться для підтримки страховиків, вже немає чим платити за страховими випадками. І в цей момент нам ще й збільшують податкове навантаження", - обурився голова наглядової ради Української пожежно-страхової компанії Олександр Михайлов.

Якщо компанії не врахують ці новації при подачі звітності з податку на прибуток за дев'ять місяців 2009 року, то Державна податкова адміністрація (ДПАУ) протягом місяця з моменту отримання звіту проведе їх документальну перевірку.

Повністю змінює схему бюджетного відшкодування ПДВ проект розпорядження "Питання "Загальний реєстр податкових накладних".

Згідно з документом, з 1 жовтня всі платники ПДВ-продавці товарів, робіт і послуг будуть зобов'язані реєструвати в цьому реєстрі податкові накладні з сумою ПДВ понад 1 млн. грн., з 1 січня 2010 року - понад 500 тис. грн., з 1 квітня - більше 100 тис. грн.

Тільки після внесення інформації про накладні до реєстру, вона буде видаватися покупцеві. Накладна необхідна для формування податкового кредиту, що дає право на відшкодування ПДВ.

Але в документі прописана норма, яка дозволяє повністю зупинити повернення податку.

"Органи державної податкової служби мають право відмовити в реєстрації податкової накладної за операції, не обумовлені економічною доцільністю", - йдеться в проекті розпорядження.

Таким чином, ДПАУ отримає право в ручному режимі регулювати обсяг заявок на відшкодування ПДВ від конкретних підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!