Росія звинувачує членів СОТ у протекціонізмі

Вівторок, 1 вересня 2009, 19:24

Росія стверджує, що країни СОТ занадто сильно підтримують сільське господарство, і цей протекціонізм приводить до того, що країни БРІК практично не мають можливості проникнути на ці ринки, і виступає за встановлення справедливого і розумного режиму міжнародної торгівлі сільськогосподарськими товарами.

Про це заявив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов на конференції з конкуренції під егідою БРІК, пише газета "Дело".

"Ми виступаємо за встановлення справедливого і розумного режиму міжнародної торгівлі сільськогосподарськими товарами", - сказав він.

За його словами, розвиток глобальної конкуренції значно відстає від темпів глобалізації економічних процесів.

Реклама:

Для країн, що розвиваються, ринки продовольства були закриті 30 років, і зараз ринки Японії, США і Європейського Союзу для багатьох країн, що розвиваються, практично недоступні.

За його словами, така політика завдає відчутної шкоди економіці країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), стримує їх економічний розвиток.

За його словами, на внутрішніх ринках країни БРІК прагнуть створювати рівні умови, не допускаючи створення переваги для окремих підприємств.

"При цьому на світовому ринку глобальна конкуренція все частіше обмежується посиленням протекціонізму ряду країн, у тому числі лідерів СОТ", - відзначив чиновник.

За його словами, на саміті БРІК в Єкатеринбурзі в 2009 році було підкреслено, що для забезпечення продовольчої безпеки необхідна добре налагоджена торговельна система у сфері забезпечення продовольством і сільського господарства, заснована на принципах справедливості і недискримінації.

У зв'язку з цим необхідно забезпечити зниження багатомільярдних субсидій в аграрному секторі.

"Наші західні партнери багато говорять про необхідність допомоги слаборозвиненим країнам. Проте ми добре розуміємо, що скасування субсидій в аграрному секторі, зняття тарифних і нетарифних бар'єрів сприяли б викоріненню бідності", - сказав він.

Раніше Шувалов повідомляв, що Росія може приєднатися до СОТ в середині 2010 року, "якщо США виконають обіцянку і підтримають нашу заявку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: