Путін спробує переконати Анкару пристати до його "потоку"

Середа, 5 серпня 2009, 10:25

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін відправляється до Анкари, щоб умовити Туреччину взяти участь у "Південному потоці".

Будівництво цього газопроводу, а також участь Туреччини в конкуруючому проекті Nabucco стане головною темою переговорів прем'єрів двох країн у четвер, пише газета "Дело".

За словами співробітника апарату російського уряду, головною темою зустрічі Володимира Путіна і Реджепа Тайип Ердогана в Анкарі стануть енергетичні питання.

Акцент буде зроблено на газі, каже він: "Співробітництво у газовій сфері з Туреччиною буде розширюватися. Ідеться про оновлення всіх договорів по західному маршруту, збільшення гілки "Блакитного потоку", подальше співробітництво в рамках "Південного потоку".

Реклама:

Росія сподівається на співпрацю з Туреччиною в реалізації "Південного потоку", зазначив у вівторок міністр енергетики Сергій Шматко після переговорів з турецьким колегою Танером Йилдизом: "Це проект світового масштабу. Ми сподіваємося, що будемо рухатися разом та співпрацювати з Туреччиною".

Принципово важливим для Росія є обговорення з Туреччиною і конкуруючого з "Південним потоком" проекту - трубопроводу Nabucco, по якому газ з Каспійського регіону має поставлятися в Європу в обхід Росії, упевнений директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Туреччина вже поставила підпис під угодою по Nabucco - разом з Австрією, Угорщиною, Болгарією та Румунією.

Але Москва може спробувати схилити Анкару в свою сторону, запропонувавши їй співробітництво в рамках "Південного потоку". Один з варіантів проекту передбачає проходження частини газопроводу по турецької території Чорного моря, говорив у липні віце-прем'єр Ігор Сечін.

Однак Анкара поки не поспішає приєднуватися до російської газової коаліції. Ступінь участі в проекті і мають визначити майбутні переговори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: