Арабські інвестори активно цікавляться українською землею

Понеділок, 31 серпня 2009, 09:15

Останнім часом з серйозними інвестиціями на український земельний ринок арабські приходять магнати.

Найчастіше інтерес до придбання або оренди землі проявляють бізнесмени з Лівії, Туреччини та Саудівської Аравії, пише Deutsche Welle з посиланням на керівництво британсько-української компанії "Лендком".

Таким чином, пояснюють представники "Лендком", виникає перспективний трикутник: родючі українські землі, європейські технології та іноземні кошти.

Проте не всі в Україні радіють такому сценарію.

Реклама:

Академік НАНУ, директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Геєць підтверджує наявність переговорів арабських інвесторів щодо виробництва продовольства на орендованих в Україні землях. Та водночас експерт застерігає від надмірної активності іноземців в українському аграрному секторі.

"Усі компанії, розуміючи загрозу продовольчої безпеки, оголосили надзвичайно активну експансію на землі України та інших країн, про взяття їх під контроль, аби забезпечити продовольчу безпеку власних народів. Таким чином ми, фактично, перетворюємося в цьому на країну третього світу", - зауважив Геєць.

За українськими законами, іноземці мають право придбати лише кілька соток під забудову в межах населеного пункту. Сільгоспугіддя для них поки що недосяжні.

Хоча нерідко цю норму обходять, оформлюючи ділянку на громадянина України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: