В НБУ кажуть, що девальвація – це шлях до стабільності

Четвер, 27 серпня 2009, 08:42

Не можна прогнозувати обмінний курс гривні без макроекономічних показників.

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик в ефірі 5 каналу.

"Якщо є негативні очікування ринку, якщо є негативні посили ринку, і частіше за все, ці посили так званих "експертів", політиків, неможливо прорахувати будь-який обмінний курс на якийсь час без макроекономічних показників", - сказав він.

"У будь-якій країни з перехідною економікою ніхто не надає публічно якийсь обмінний курс", - зазначив Круглик.

Реклама:

Коментуючи ситуацію на валютному ринку, Круглик нагадав, що "основна функція Нацбанку - це підтримання стабільної гривні".

"Я підняв глосарій економічний, де сказано, що девальвація є стабілізацією національної валюти по відношенню до твердих валют, золотих запасів та інших активів. Тобто девальвацію і стабільність можна навіть порівняти", - сказав банкір.

"Стабільність - це не фіксований курс. Стабільність - це гнучкість курсу від попиту і пропозиції, які існують на ринку", - зазначив Круглик.

"Мінфін розповсюдив інформацію про те, що обраховується бюджет по ціні 8,5. Це сигнал для ринку. Ринок дуже чутливий. Якщо він чує цифру - він підтягується до цієї цифри", - сказав він.

Також Круглик повідомив, що у четвер Нацбанк буде проводити інтервенцію спеціально для готівкового ринку.

Він наголосив, що у тих банках, "які отримали на аукціоні, на інтервенції ресурси НБУ, курс був 8,15-8,16".

Крім того, коментуючи інформацію про ухвалення урядом листа до Нацбанку з проханням змінити тимчасових адміністраторів у банках "Надра" та "Укрпромбанк" та пропозицією щодо переведення активів і пасивів цих банків у державні банки, Круглик заявив, що цей лист до НБУ ще не надходив.

"Остання пропозиція щодо переведення зобов'язань вкладників Укрпромбанку до Ощадбанку. Нацбанк звернувся 21 липня до уряду, щодо надання такого дозволу. Таким чином фізичні особи будуть захищені повністю по схемі, яка була запланована Нацбанком. На цю пропозицію НБУ не отримав відповіді", - сказав він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: