Думка експерта: Дефляція у серпні становитиме 0,2%

Вівторок, 11 серпня 2009, 18:04 -

Міністерство економіки прогнозує дефляцію на продовольчому ринку у серпні 2009 року.

За словами міністра економіки Богдана Данилишина, у липні 2009 року на ринку споживчих товарів було зафіксовано дефляцію і наразі причин для росту індексу споживчих цін на продтовари немає.

"У принципі, за останні десять років у літні місяці в Україні доволі часто спостерігалася дефляція, тому липневий показник не є якимось дивом. Я допускаю, що у серпні справді буде дефляція", - сказав "Економічній правді" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

На його думку, загальний показник дефляції у серпні становитиме 0,2%, а показник дефляції на продовольчому ринку - 0,3%.

Реклама:

"Продовольчі товари дешевшатимуть на тлі завершення жнив, тож матимемо звичайне сезонне зниження цін", - відзначив експерт.

Він також зауважив, що уряд говорить лише про вартість продовольчих товарів і уникає аналізу цін на непродовольчі товари та послуги, бо інфляція послуг у липні "мала умовний характер".

"Вона була викликана особливостями підрахунку. У липні відбувалися профілактичні роботи на мережах ЖКГ, тобто споживачі користувалися послугами гарячого водопостачання меншу кількість днів, тоді як статистичні підрахунки проводилися за повний місяць", - пояснив Жолудь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: