Думка експерта: Незначні коливання є нормою для валютного ринку

Понеділок, 6 липня 2009, 16:17 -

У вихідні дні курс долара на готівкому ринку підскочив до 7,85-7,90 грн./дол.

Економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко вважає, що незначні коливання валютного курсу є нормою.

"Такі незначні коливання є нормою для валютного ринку", - відзначив він.

Пархоменко підкреслив, що валютні аукціони без обмежень, які проводив НБУ, принесли помірний результат на міжбанківському ринку, але "збити" курс на готівковому ринку не вдалося.

Реклама:

"Зараз курс долара на готівковому ринку вище ніж на міжбанку. Хоча варто очікувати, що найближчим часом обидва курсу зрівняються. Багато чого буде залежати від дій НБУ", - сказав економіст.

Крім того, Пархоменко наголосив, що для нього орієнтиром щодо змін на валютному ринку буде вирішення ситуації з наступним траншем Міжнародного валютного фонду для України.

"Орієнтиром для курсу на найближчий час будуть результати переговорів з МВФ. Нові дані про те як проходять переговори можуть стати причинами коливань на валютному ринку", - вважає експерт.

За його словами, в літній сезон послаблення гривні не варто очікувати: "Ситуація може змінитися для гривні в бік погіршення не раніше осені".

При цьому Пархоменко відзначив, що негативно можуть вплинути на курс гривні панічні настрої населення, які виникають в періоди навіть незначного послаблення гривні.

"Панічні настрої, в свою чергу, викликають ще більше послаблення національної валюти, і виникає замкнене коло, що призводить до неймовірних стрибків курсу, таких, як ми бачили восени 2008 року", - додав економіст.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: