У Тимошенко хочуть скасувати ліцензування імпорту м'яса

Вівторок, 9 червня 2009, 15:22

Міністерство аграрної політики пропонує скасувати введене на початку 2009 року ліцензування імпорту м'яса.

Про це на прес-конференції заявив міністр аграрної політики Юрій Мельник, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми наполягаємо, щоб процедура ліцензування була скасована. Вона в такому вигляді нікому не потрібна, ринок таким чином не регулюється, а дерегулюється", - сказав він.

Мельник вважає, що ліцензування імпорту м'яса не виконує свою основну функцію забезпечення збалансованої пропозиції на цьому ринку.

Реклама:

Він висловив обурення тим фактом, що Міністерство економіки тільки за чотири місяці 2009 року видало ліцензії на імпорт 4 млн. тонн м'яса, що складає майже дворічну потребу України в цій продукції.

"Як міг центральний орган виконавчої влади, який відповідає за економіку країни в цілому, за складання та ведення балансів, видати ліцензії за чотири місяці на імпорт 4 млн. тонн м'яса?", - висловив здивування міністр.

Він повідомив, що всього за п'ять місяців 2009 року України імпортувала близько 140 тис. тонн м'яса, у тому числі в травні було зареєстроване рекордне з початку року ввезення цієї продукції - 42 тис. тонн, тоді як у попередні місяці воно становило 28-32 тис. тонн.

За словами міністра, істотний наплив імпортного м'яса, часто низькосортного і дешевого, дестабілізує внутрішній ринок.

Мельник переконаний, що Україні необхідно найближчим часом вжити низку заходів для врегулювання ситуації.

Міністр, зокрема, вважає за необхідне введення державних стандартів на м'ясопродукти, заборонити імпорт м'яса і м'ясопродуктів з непроінспектованих Україною підприємств, відновити дію додаткового 13% мита на ввезення м'яса.

Як повідомлялося, раніше громадські аграрні організації звернулися до керівництва країни із закликом вжити заходів щодо врегулювання ситуації на м'ясному ринку, заявляючи, що активний імпорт дешевого м'ясної сировини призводить до дестабілізації ситуації в галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: