НБУ рекомендує банкам реструктуризувати іпотечні кредити

Субота, 6 червня 2009, 10:07

Національний банк (НБУ) сформував рекомендації банкам з реструктуризації кредитів та конвертації валютних зобов'язань.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 3 червня (№328), яке набуло чинності з дня підписання, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, реструктуризація/конвертація зобов'язань повинна в першу чергу проводиться за іпотечними кредитами фізичних осіб, якщо предметом іпотеки є персональне житло загальною площею до 110 кв м, а щомісячні платежі по таких кредитах перевищують 30% місячного доходу позичальника.

Крім того, першочерговим має бути реструктуризація кредитів, що надані товаровиробникам.

При цьому, згідно з рекомендаціями, реструктуризації повинна підлягати заборгованість у гривні та іноземній валюті за кредитами, виданими до 1 жовтня 2008 року позичальникам з фінансовим станом не нижче класу "В" та станом обслуговування боргу на рівні "добре" або "слабо".

В другу чергу НБУ рекомендує банкам реструктуризувати кредити, що надані фізичним особам на лікування, навчання, завершення будівництва: заборгованість по таких кредитах не повинна перевищувати 200 тис. грн., а сукупні щомісячні платежі повинні перевищувати 30% місячного доходу позичальника.

"Реструктуризації підлягає заборгованість, щодо якої банк має підтверджені достовірними документами ... об'єктивні і беззаперечне докази того, що позичальник не в змозі забезпечувати виконання умов первинного кредитного договору", - відзначається в документі.

НБУ також рекомендує кредитно-фінансовим установам не застосовувати для гривневих кредитів гірші умови реструктуризації в порівнянні з умовами для валютних кредитів.

При цьому центральний банк закликає банки розподіляти ризики і витрати під час реструктуризації/конвертації зобов'язань за домовленістю з позичальником.

НБУ також рекомендує не стягувати плату з позичальників за проведення реструктуризації і продовжувати кредити не більше ніж на два роки.

НБУ також вимагає від банків до 7 вересня 2009 року надати інформацію про суми витрат, які виникли в результаті реструктуризації/конвертації валюти зобов'язань та індивідуальний графік приведення фактичного значення ліміту загальної короткої відкритої валютної позиції до нормативного значення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: