Економіка України - найгірша в СНД

Середа, 3 червня 2009, 11:36

Серед усіх країн СНД українська економіка з початку року показує найбільш негативні результати

У вівторок Статистичний комітет СНД оприлюднив основні соціально-економічні показники держав, що входять до цього об'єднання, пише видання "Дело".

Згідно з отриманими даними, всі макроекономічні індикатори України (за січень-квітень) виявилися значно гіршими за середні значення показників Співдружності.

Наприклад, падіння промислового виробництва в країні у порівнянні із січнем-квітнем минулого року склало 32%, тоді як усереднений показник - удвічі менше.

Споживчі ціни в Україні за чотири місяці виросли на 19,1%, в той час як середня динаміка по СНД - 14%.

Обсяг роздрібного товарообігу в постійних цінах в країні знизився на 14,4% при середньому показнику мінус 3%.

Український Держкомстат поки не оприлюднив головний макроекономічний індикатор - динаміку реального ВВП, але за попередніми оцінками експертів, його падіння в I кварталі склало 22%, тоді як для СНД середній показник - мінус 9%.

Економіки країн СНД істотно відрізняються і за масштабом, і за структурою, тому оприлюднені показники виявилися різноспрямованими.

Наприклад, Азербайджан, незважаючи на кризу, продемонстрував зростання реального ВВП за чотири місяці року на 4,3%. За показниками економічного падіння (реального ВВП, промвиробництва) найгірше почувають себе такі країни, як Молдова, Вірменія, Росія та Казахстан.

Але з огляду на масштаб, економіки тільки останніх двох країн буде коректно порівнювати з українською.

Глибина рецесії в Україні пояснюється сильною залежністю національних доходів від експорту та конкретних галузей.

"50% української економіки - це експорт сталі, хімії і машинобудування. Експортні потоки інших країн СНД більш диверсифіковані", - пояснює економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.

Для України невдало склалася цінова кон'юнктура на зовнішніх ринках, на яких вона є одним з найважливіших гравців.

"У Росії, наприклад, також експортно орієнтована економіка, але українська промисловість базується на машинобудуванні та металургії, попит на продукцію яких в натуральному вираженні впав більше всього", - пояснює економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

За прогнозами аналітиків, саме Казахстан і Росія першими вийдуть з кризи, а за ними вже потягнеться Україна.

"Казахстан першим увійшов в кризу і тому має шанси відновитися швидше, - припускає Блінов. - Думаю, що Росія зробить це у другому півріччі 2010 року, трохи пізніше Україна".

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: