Стельмах: Рада НБУ не має диктувати правлінню політику курсоутворення

Субота, 27 червня 2009, 13:50

Відносно політики курсоутворення і валютного регулювання Рада Національного банку України може давати правлінню тільки рекомендації.

Про це заявив голова Нацбанку Володимир Стельмах в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня", коментуючи відкладальне вето Ради НБУ навесні 2008 року на рішення правління про зміцнення офіційного курсу гривні до 4,85 гривень за долар з 5,05 гривень за долар, на якому вона утримувалася з квітня 2005 року.

Стельмах наголосив, що той факт, що Рада Нацбанку тоді накладала відкладальне вето на рішення правління про зміцнення курсу гривні, ніяк не пов'язаний з бажанням не допустити ревальвації курсу. 

"Її просто хотіли відтермінувати на кілька днів. Ми запропонували зібрати Раду з такого й такого питання. У той період один олігарх продавав іншому 58 млн. доларів, і продавцеві не хотілося втрачати на операції гроші. Коли ми сіли та проаналізували цю ситуацію, рішення правління НБУ було одностайним: вето треба подолати", - пояснив він.

Реклама:

Голова НБУ відзначив, що згідно з пунктом 9 статті 9 закону про Національний банк, Рада НБУ може давати правлінню НБУ тільки рекомендації в рамках основ грошово-кредитної політики відносно політики курсоутворення і валютного регулювання, а право відкладального вето до цих сфер компетенції правління не застосовується.

При цьому Володимир Стельмах підкреслив, що наразі ніяких серйозних суперечностей між Радою і правлінням Національного банку не існує. 

"Про це свідчить позитивна оцінка Радою дій правління з реалізації Основних напрямків грошово-кредитної політики в 2009 році", - відзначив він. 

Крім цього, глава НБУ відзначив, що згідно ст. 100 Конституції саме Рада НБУ наділена повноваженнями здійснювати контроль за проведенням грошово-кредитної політики.

"Ті ж, хто намагається наділити цими функціями інші органи (зокрема, й тимчасову слідчу комісію парламенту), роблять це всупереч Конституції України", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: