Червневий візит місії МВФ до України може зірватися

Четвер, 18 червня 2009, 15:36

Запланований на 24 червня 2009 року візит місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) до України - під загрозою зриву через дії влади країни.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в офіційних колах.

За словами співрозмовника агентства, МВФ занепокоєний відсутністю офіційних оцінок динаміки ВВП, а також квазіфіскальним дефіцитом, який формується в НАК "Нафтогаз України".

Чиновник також відзначив, що вирішення проблеми заборгованості НАК "Нафтогаз України" не бачать як в самій компанії, так і в офіційних колах країни, що може призвести до зарахування боргів компанії до складу державного боргу.

Реклама:

Також агентство повідомляє, що, відповідно до листа МВФ, неотримання офіційної статистики з ВВП може перешкодити реалізації кредитної програми, що передбачає фінансову підтримку платіжного балансу і бюджету України.

"Ця інформація є критично важливою для подальшого коригування самої програми. МВФ вже переглядає свій прогноз для України на цей рік: останні розрахунки дають, як мінімум, 12% падіння ВВП з дещо меншою, ніж раніше очікувалося, інфляцією. Погіршення прогнозу ВВП також тягне за собою погіршення прогнозу надходжень до бюджету, що буде збільшувати дефіцит", - наголошується в листі.

Щодо ситуації в НАК "Нафтогаз України", МВФ відзначає, що компанія не має можливості залучити зовнішній кредит для закачки газу при збереженні існуючих внутрішніх цін на газ.

"На фоні зовнішнього публічного тиску на Україну як нібито не здатну розрахуватися за газ, публічної критики стану НАК з боку контрольних органів країни, фінансова незбалансованість "Нафтогазу" починає викликати занепокоєння як керівництва МВФ, так і окремих виконавчих директорів фонду від провідних країн", - відзначається в листі.

Згідно з оцінкою МВФ, за таких умов можна очікувати, що надання фондом прямого бюджетного фінансування буде ускладнене тим, що фінансовий план "Нафтогазу" вже не вважається реалістичним.

Як повідомлялося, у середу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуде до України 24 червня для другого перегляду кредитної програми stand-by, і вже наприкінці липня Фонд може третій транш кредиту у розмірі 3,2 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!