Суверенний дефолт вже не загрожує Україні?

П'ятниця, 29 травня 2009, 12:47

Кредит Міжнародного валютного фонду (МВФ) практично повністю знімає імовірність суверенного дефолту України в 2009 році за зовнішніми зобов'язаннями.

Таку думку висловив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква у коментарі для агентства "ЛІГАБізнесІнформ".

"У держбюджеті-2009 на обслуговування зовнішнього боргу закладено 12,93 млрд. гривень (близько 1,68 млрд. доларів за офіційним курсом НБУ). Таким чином, кредит МВФ практично повністю знімає ймовірність суверенного дефолту України в 2009 році за зовнішніми зобов'язаннями, але жодним чином не вирішує питання з реанімаційної діяльністю в реальному сегменті економіки, яку й повинні реалізувати виключно системні антикризові дії уряду, в тому числі і термінове оздоровлення банківської системи", - вважає експерт.

Зокрема, Морква відзначає, що для отримання чергового кредитного переказу від МВФ у розмірі 2,125 млрд. SDR (понад 3 млрд. доларів), Україні доведеться реформувати раду НБУ, оприлюднити інформацію про реальних власників банків, зняти обмеження щодо обсягу купівлі-продажу валюти і дострокового вилучення депозитів.

Реклама:

"Український уряд буде зобов'язаний полегшити процедуру банкрутства в Україні, розробити поквартальний графік підвищення цін на газ для підприємств і населення, ліквідувати дублювання пільг з оплати послуг ЖКГ, а транспортні пільги на проїзд обмежити рівнем доходів населення, крім того, зняти всі існуючі митні обмеження на імпортну продукцію", - зазначає експерт.

Таким чином, за словами Моркви, МВФ у рамках виділення чергового траншу для подальшого кредитування українського уряду, продовжить наполягати на поетапному скороченні існуючих в Україні соціальних пільг і зниженні внутрішнього боргового навантаження на держбюджет.

"Тим не менш, уряд Тимошенко напередодні президентських виборів буде будь-яким чином намагатися не проводити непопулярні заходи, які можуть істотно зашкодити політичним рейтингам прем'єр-міністра і відкласти проведення масштабних соціально-бюджетних реформ вже на 2010 рік, коли президентська компанія буде завершена", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: