Україна має долучитися до діалогу ЄС і Москви щодо попередження "газових криз"

Четвер, 21 травня 2009, 09:44

Під час саміту ЄС-Росія у Хабаровську в четвер йтиметься і про Україну. Зокрема, сторони планують обговорити систему раннього попередження, що має запобігти виникненню "газових криз".

Запорукою успіху системи раннього попередження криз в постачанні російського газу до ЄС має стати прозорість дій всіх учасників, упевнений директор енергетичних програм центру "Номос" експерт Михайло Гончар.

Про це він сказав в інтерв'ю Deutsche Welle.

Він нагадав, що про створення механізму раннього попередження кризових ситуацій уперше заговорили ще два роки тому, але гостро актуальним це питання стало після цьогорічної кризи, коли "Газпром" в односторонньому порядку припинив поставки газу спочатку Україні, а потім і Європі.

Реклама:

На думку Гончара, діалог між Брюсселем та Москвою щодо попередження газових криз має бути розширений за участі України.

"Не тільки постачальник і споживач мають бачити, що відбувається в транзитній зоні, як цього хоче Росія, а точно так само й транзитер повинен бачити, що відбувається на двох інших кінцях труби", - зауважив він.

Сьогодні чимало європейських експертів та політиків називають зимову кризу "проблемою постачання газу зі Сходу", покладаючи відповідальність і на Москву, і на Київ.

Водночас, як зазначає Гончар, "Газпром" "розплачується за ігри у газові війни катастрофічним зменшенням закупівель Європою російського газу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: