У Фірташа запідозрили угорьку владу у змові з RosGas

Понеділок, 18 травня 2009, 13:23

Угорська влада незвичайно оперативно забезпечила операцію з передачі найбільшого газового оператора в країні Emfesz Kft маловідомій швейцарській компанії RosGas AG.

Про це заявляє кіпрська Mabofi Holdings Limited, яка входить до холдингу Group DF українського підприємця Дмитра Фірташа, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Компанія звертає увагу, що Hungarian Energy Office (MEH) дав згоду на перехід 100% Emfesz від Mabofi до RosGas 29 квітня 2009 року протягом дня без надання покупцем будь-якої документації, підтвердженої Mabofi, а також без інформації про кінцевих власників RosGas.

Реклама:

MEH лише дав RosGas, створеному в грудні 2008 року спочатку як Ikron AG, 45 днів на розкриття інформації про власників.

Одночасно, відзначає Mabofi, енергетичне відомство поки що ніяк не відреагувало на запити кіпрської компанії від 6 травня про обставини узгодження переходу прав власності на Emfesz, яка контролює 20% угорського газового ринку, а також вимоги Mabofi відкликати виданий дозвіл.

Схожа ситуація склалася і у відношенні Court of Registry, який 4 травня менш ніж за три години зареєстрував RosGas як нового власника Emfesz без вивчення умов продажу та угоди про купівлю або будь-якого підтвердження від уповноваженого представника Mabofi.

Кіпрська компанія уточнює, що очолював на той момент Emfesz Іштван Гоцці в поданих документах виступав також як general manager Mabofi, хоча ніколи не мав такого статусу.

Крім того, угоду про продаж компанії з боку Rosgas підписав директор цієї компанії Тамаш Гажда, який одночасно є працівником Emfesz.

Mabofi вказує, що донині не отримала будь-якої відповідь з боку органу реєстрації у відповідь на свої запити.

Як повідомлялося, на початку травня стало відомо, що український підприємець Дмитро Фірташ, співвласник трейдера RosUkrEnergo AG, втратив угорського газового трейдера Emfesz Kft.

У кінці квітня Emfesz випустив реліз про те, що новим постачальником газу для нього замість RosUkrEnergo буде компанія RosGas, "що входить до сфери інтересів "Газпрому".

В "Газпромі" заявили, що RosGas "ніякого відношення до нього не має і до групи "Газпром" не входить".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: