НБУ виявив порушення у використанні "пільгової" валюти

Четвер, 9 квітня 2009, 09:35

Національний банк України (НБУ) виявив з боку комерційних банків порушення умов участі в спецаукціонах, зокрема, порушення порядку використання придбаної на аукціонах валюти.

Про це йдеться в листі НБУ до учасників ринку.

Зокрема, за інформацією НБУ, деякі банки (назви банків-порушників, а також їх кількість, не вказуються), брали участь у спецаукціонах, купували валюту для погашення заборгованості, яка виникає за кредитними лініями і за угодами, в тому числі додатковими, укладеними після 15 жовтня 2008 року.

Також деякі банки направляли придбану валюту не на погашення заборгованості за кредитними договорами, а на інші цілі.

Реклама:

Банки, які мають розгалужену мережу структурних підрозділів, недостатньо забезпечували потреби клієнтів в іноземній валюті на регіональному рівні.

Крім того, перевірка НБУ встановила, що в деяких банках здійснення операцій з погашення заборгованості за кредитними договорами супроводжувалося справлянням комісії, що категорично заборонено.

Також встановлено, що іноді курс продажу клієнтам іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні, значно перевищував курс аукціону.

У своєму листі Нацбанк відзначає, що "уповноваженим банкам необхідно провести внутрішню перевірку всіх операцій, проведених банком за результатами участі у валютному аукціоні, і в разі виявлення фактів порушень повернути Нацбанку іноземну валюту, що куплена з порушенням встановленого порядку".

Як повідомлялося, з 27 лютого НБУ проводить цільові валютні аукціони для задоволення потреб позичальників - фізичних осіб з метою погашення ними заборгованості за кредитами, отриманими в валюті.

Банки повинні забезпечити клієнтам продаж іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні, за курсом, який не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми покупки на сплату пенсійного збору.

У разі проведення операцій з погашення заборгованості клієнтів за кредитами через поточні рахунки, відкриття поточних рахунків клієнтів та проведення розрахункових операцій для забезпечення процедури погашення заборгованості клієнтів за кредитними договорами за рахунок іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні, здійснюється виключно на безкоштовній основі.

За весь період проведення аукціонів було продано в цілому понад 310 млн. доларів за курсом 7,80 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!