Мито "від Тимошенко" відповідає нормам СОТ, вважає експерт

Середа, 8 квітня 2009, 20:23

Урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законів щодо регулювання стану платіжного балансу України" про введення додаткового імпортного збору замість діючої тимчасової цільової надбавки до імпортної мито відповідає нормам Світової організації торгівлі (СОТ).

Таку думку висловила адвокат адвокатського об'єднання "Волков, Козьяков і Партнери" Леся Ковтун в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Кабмін у цьому законопроекті успішно вписався в умови статті XII ГАТТ 1994 року та Домовленості про положеннях ГАТТ 1994 року щодо введення обмежень з метою платіжного балансу. Таким чином, стягнення цього збору буде правомірним з погляду міжнародних зобов'язань України та національного законодавства", - сказала вона.

Леся Ковтун зазначила, що уряд пропонує Верховній Раді уповноважити його тимчасово вводити зазначений збір і скасувати його.

Реклама:

"Таким чином, цей збір буде виведений з-під контролю парламенту", - наголосила адвокат.

Вона звернула увагу, що законопроектом не встановлено, коли і кому платити цей збір, а також не ідеться про його розмір і критерії, за якими будуть визначатися товари, на які поширюється цей збір.

Все це віднесено до компетенції Кабміну і буде встановлено його актами у подальшому.

Також, оскільки це загальнодержавний, а не митний платіж, він потрапляє до сфери контролю податкової служби, вважає Ковтун.

"В цілому, Кабінет міністрів може одержати досить потужний і гнучкий інструмент впливу на бізнес. Але чи не стане він ним користуватися так само вибірково, як і тимчасової надбавкою до імпортної мито, коли в "немилість" чомусь потрапили імпортні холодильники і автомобілі?", - сказала вона на завершення.

Як повідомлялося, ухвалений цього року закон "Про внесення змін до деяких законів України метою поліпшення стану платіжного балансу України в зв'язку зі світовою фінансовою кризою" передбачав введення 13%-ної тимчасової цільової надбавки до імпортної мито на низку товарів.

До їх переліку увійшли, зокрема, продукти харчування, одяг, взуття, холодильники і плити, а також легкові, вантажні автомобілі і автобуси.

Закон був опублікований 24 лютого і вступив в силу через 10 днів з моменту опублікування.

18 березня уряд скасував 13% надбавку до мито на імпорт на весь ряд товарів, крім автомобілів і холодильного обладнання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!