Побоювання збитків європейських банків послабили євро

Четвер, 26 березня 2009, 10:32

Курс євро знизився у четвер до долара і ще 12 з 16 найбільш активно торгованих валют світу на повідомленнях про те, що Banque AIG, підрозділ американської страхової компанії AIG, може зафіксувати дефолти по деривативами обсягом 234 млрд. доларів, що викликало побоювання подальших збитків європейських банків за кредитами.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

Курс ієни знижується до євро та долара на очікуваннях, що статистичні дані про зміну споживчих цін та роздрібних продажах в Японії у лютому покажуть погіршення економічної ситуації в країні.

Уряд Японії опублікує ці дані вранці в п'ятницю.

Реклама:

Євро коштував 1,3573 доларів о 8:50 вчетвер у порівнянні з 1,3583 доларів напередодні в Нью-Йорку.

Вартість євро до японської валюти знизилася до цього часу до 132,71 єни в порівнянні з 132,70 єни в середу.

Курс долара виріс до 8:50 до 97,78 єни з 97,54 єни на кінець попередньої сесії.

Banque AIG може постраждати від дефолтів по транзакціям з деривативами на суму 234 млрд. доларів, а також через звільнення двох топ-менеджерів французького підрозділу американської страхової групи Мауро Габріеля і Джеймс Шепард.

Подібні дефолти не тільки остаточно підірвуть позиції AIG, але і змусять європейські банки, що беруть участь в угодах з нею, залучати мільярди допкапітала, щоб відгородити себе від можливих втрат, говориться в документах AIG.

Мінфін і Федеральний резерв США ведуть переговори з французькими регуляторами, обговорюючи можливі наслідки ситуації, що склалася.

Менеджери AIG пообіцяли виконувати свої обов'язки, поки компанія не знайде їм заміну.

"Одним із наслідків цього повідомлення може стати вимушене прийняття відповідальності європейськими банками за операції з деривативами на мільярди доларів. Ця новина привела до продажу євро", - відзначає валютний аналітик Forecast Pte Лі Вай Так.

Експерт прогнозує подальше ослаблення курсу євро до 1,35 долара і 132 єн у четвер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!