Депутати пропонують "підгодувати" Держфінпослуг

Вівторок, 24 березня 2009, 14:31

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) може дофінансуватися за рахунок ринку шляхом перерахування страховими компаніями 0,01% від зібраних премій на рахунок казначейства, яке в подальшому направить ці кошти комісії.

Про це повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" народний депутат Віталій Хомутинник з фракції Партії регіонів, який є співавтором такого законопроекту.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо недопущення поширення наслідків фінансової кризи на страховий ринок України" зареєстрований у Верховній Раді 20 березня.

За його словами, така ініціатива дасть Держкомісії додатково близько 20 млн. грн., що дозволить їй ввести в повному обсязі щомісячну звітність страхових компаній з метою екстреного реагування на ті чи інші події, а також впровадити програмне забезпечення, підвищити технологічність і т.д.

Крім того, документом пропонується розширити повноваження Держфінпослуг, зокрема надати їй право звертатися до Національного банку України щодо цільового рефінансування тих банків, у яких знаходяться резерви страхових компаній, необхідні для виконання страховиками зобов'язань перед клієнтами.

Законопроект також передбачає, що в разі предбанкротного стану страхової компанії Держкомісія отримує право втрутитися у її діяльність і, за аналогією з процедурою в банках, призначати тимчасового керуючого для ведення справ та надання відповідної допомоги.

У законопроекті прописується можливість передачі або продажу всього страхового портфеля з усіма доходами і зобов'язаннями компанією, що відчуває проблеми, інший більш великій страховій компанії з метою захисту страхувальників від майбутніх проблем.

Хомутинник додав, що проект закону також регулює низку технічних питань, пов'язаних з перестрахуванням, СОТ, а також прозорість страхового ринку, публікації інформації в ЗМІ про діяльність компанії.

Він висловив надію, що даний документ буде підтримано Верховною Радою, оскільки він абсолютно відображає нинішній стан справ в страховій сфері, повністю погоджений з ринком, та з держрегулятором.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: