СОТ чекає спаду світової торгівлі на 9%

Вівторок, 24 березня 2009, 10:46

Світова організація торгівлі (СОТ) прогнозує спад у світовій торговлі не менше ніж на 9% у 2009 році.

Як пише The Wall Street Journal, оприлюднені в понеділок очікування більш негативні, ніж попередні прогнози СОТ, Світового банку та незалежних економістів.

Звіт організації додав фактів до думки, що фінансова криза дуже сильно позначилася на світовій торгівлі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Тисячі пов'язаних з торгівлею робочих місць були втрачені", - заявив директор СОТ Паскаль Ламі.

Він закликав лідерів країн G20 на засіданні в Лондоні 2 квітня "об'єднатися в переході від слів до справи і утриматися від будь-яких подальших протекціоністських заходів".

Коли станеться це відновлення, буде залежати від ефективності стимулюючих планів, обсяг яких становить 3% світового виробництва в 2009 році, а також від реформи банківської системи, зазначається у звіті СОТ.

"Подальший несприятливий розвиток ситуації на фінансових ринках може продовжити нинішню кризу", - вважають в організації.

Звіт СОТ, до якої входять 153 держави, базується на доступних даних за січень-лютий цього року.

У ньому наголошується, що торговельний криза сильніше вплине на багаті країни, де споживачі залучають значні обсяги кредитів.

За прогнозом СОТ, торгівля в розвинених країнах в цьому році скоротиться на 10%, у країнах, що розвиваються - лише на 2-3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: