США готується до очищення банків від "токсичних активів"

Понеділок, 23 березня 2009, 09:16

Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, можливо, вже в понеділок оприлюднить деталі довгоочікуваного плану з очищення балансів банків від неліквідних активів.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на The Wall Street Journal.

План, який є основним елементом програми Білого дому з виведення з кризи фінансової індустрії США, включає в себе три елементи.

Це, по-перше, створення компанії, яка буде купувати і тримати проблемні активи, що підтримується Федеральною корпорацією із страхування внесків (Federal Deposit Insurance Corp).

По-друге, передбачається розширення нещодавно запущеної Федеральним резервом програми Term Asset-Backed-Securities Loan Facility (TALF), яка дає можливість банкам отримувати кредити для покупки "свіжих" пулів споживчих кредитів, за рахунок "старих" проблемних позик.

По-третє, будуть створені державні фонди під керівництвом незалежних керуючих для викупу з ринку токсичних активів. Фінансування покупок буде фінансуватися також державою в співвідношенні "50 на 50".

Газета пише, що розгорнута у Вашингтоні після скандалу навколо бонусів для співробітників AIG "антіуоллстрітовська" кампанія створює побоювання з приводу можливості вести бізнес із державою, і це може перешкодити участі приватного капіталу в програмі Мінфіну.

Гайтнер вважає участь приватного капіталу важливою умовою для формування ринкових цін на "токсичні активи", які зараз практично не торгуються і не мають ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: