Експерти: реальні доходи населення знизяться на 40%

П'ятниця, 20 березня 2009, 16:37
Фахівці ІК Phoenix Capital вважають, що падіння реального ВВП України в 2009 році складе 9,9%, промислового виробництва - на 15,4%, а реальних доходів населення - на 40%.

Про це йдеться в дослідженні компанії.

"Незважаючи на погіршення загальноекономічної ситуації з початку року, ми зберігаємо незмінним наш прогноз макпропоказників, опублікований у грудні 2008 року ... достатніх підстав для перегляду макропрогнозів поки що немає", - говорить аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.

Нинішні тенденції розвитку української економіки підтверджують грудневі висновки ІК Phoenix Capital.

Зокрема, за перші два місяці падіння промвиробництва склало 32,8%, реальна заробітна плата в січні впала на 11,8% (січень до січня), частка проблемних кредитів найбільших українських банків до середини березня склала 10-15%. Для окремих банків, таких, як банк "Надра", відповідний показник перевищує 22%, що відповідає прогнозам експертів інвесткомпанії.

Також експерти компанії вважають, що підтвердженням обгрунтованості висновків Phoenix Capital є перегляд провідними вітчизняними і закордонними фахівцями макропрогнозів України у бік зниження.

"Так, Міжнародний валютний фонд у грудні 2008 прогнозував 3% падіння української економіки на 2009 рік, на даний момент фахівці МВФ знизили оцінку до 6%, і планують переглянути цей показник найближчим часом", - зазначають у Phoenix Capital.

Вони також підтверджують прогноз частки проблемних кредитів банків на рівні 25-30% у другому півріччі, а також середньорічний курс долара на рівні 12 грн./дол. у 2009 році.

"Масштабні інтервенції НБУ в поєднанні з ефективними нововведеннями регулятора (валютні аукціони) і жорстким адміністративним регулюванням дозволили утримати гривню від різкої девальвації на початку року. Однак відтік боргового капіталу з країни та високий ризик проведення соціальних виплат бюджету за рахунок емісійних коштів може призвести як до зростання інфляції, так і до додаткового тиску на курс гривні", - стверджує Нестерук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!