В Мінекономіки інфляцію "скидають" на банківську систему

Неділя, 8 лютого 2009, 13:10
 

Інфляція в Україні в січні 2009 року зросла до 2,9% у порівнянні з 2,1% у грудні-2008, через девальвацію гривні і відток депозитів з банківської системи.

Про це повідомляється на веб-сайті міністерства економіки України, передає агентство "Iнтерфакс-Україна".

"Показник цінового індексу на споживчому ринку є наслідком розповсюдження світової фінансової кризи і, особливо, девальваційних тенденцій на вітчизняному валютному ринку в кінці 2008 року. Потужним каталізатором зростання став ефект переносу валютного курсу на внутрішні ціни", - зазначається в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що питома вага імпортної складової у споживчому кошику становить більш ніж 30%.

За оцінкою Мінекономіки, на споживчі ціни в січні також вплинуло підвищення цін виробників харчових продуктів і збереження тенденції щодо зменшення депозитів фізичних осіб.

"Обсяги депозитів у національній валюті за січень зменшилися на 2,8% (за грудень - 1,6%)", - відзначається в повідомленні.

Разом з тим, відповідно до повідомлення, стримувало розвиток інфляційних процесів у січні зменшення обсягів кредитування населення і уповільнення зростання рівня доходів населення.

"Обсяги кредитування населення у січні 2009 року зменшилися на 1,8% (за оперативними даними Нацбанку) проти зростання на 7,7% у грудні і на 2,8% у січні 2008 року", - зазначається в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: