Нацбанк полегшив життя кредиторам

Субота, 7 лютого 2009, 14:17

Національний банк України  тимчасово дозволив банкам проводити реструктуризацію кредитів фізичних осіб, а також пом'якшив механізм розрахунку регулятивного капіталу кредитно-фінансових установ.

Відповідне говориться у постанові НБУ від 5 лютого, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"На період до 1 січня 2011 року дозволити банкам ... самостійно і на власний ризик, з урахуванням фінансового стану позичальників-фізичних осіб, приймати рішення щодо реструктуризації наданих їм кредитів і здійснювати оцінку їх фінансового стану і стану обслуговування боргу без урахування факту такої реструктуризації ", - зазначається в документі.

Згідно з постанови, оцінка фінансового стану позичальників має здійснюватися у відповідності до вимог положення про порядок формування резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків за умови, що кредитним договором встановлено термін погашення основного боргу та / або відсотків / комісій не рідше одного разу на місяць і позичальник забезпечує виконання зобов'язань своєчасно і в повному обсязі.

Реклама:

Банкам також дозволено тимчасово підвищувати на один рівень категорію реструктуризованої кредитної операції з позичальниками, які віднесені до класів "Б", "В" і "Г", з якої стан обслуговування боргу протягом останніх шести місяців зафіксовано на рівні "добре".

Втім, таке підвищення можливе за умови, що кредитним договором (або змінами) встановлено термін погашення основного боргу та / або відсотків / комісій не рідше одного разу на місяць.

Згідно з українською нормативною базою класифікація позичальників-фізичних осіб здійснюється на підставі їх фінансового стану і з урахуванням рівня забезпечення за кредитами.

Зокрема, до класу позичальників "Б" відносяться фізособи з сукупним чистим доходом на значно більшому рівні, ніж внески на погашення кредиту та відсотків по ньому, але з низьким ступенем імовірності їх підтримування на такому ж рівні.

До класу "В" відносяться позичальники з сукупними обсягами доходів і витрат на граничний рівень для забезпечення погашення боргу або при наявності інформації про зміну місця роботи із погіршенням умов.

У той же час, забезпечення за кредитами позичальників класу "В" достатній для погашення кредиту та відсотків по ньому.

До класу позичальників "Г" відносяться особи з нестабільним фінансовим станом, які періодично мають проблеми зі своєчасною сплатою боргу, а забезпечення за кредитом недостатнє.

У постанові НБУ також вказані рекомендації банкам щодо принципів проведення реструктуризації заборгованості. Зокрема, НБУ закликає банки створити умови для поновлення платежів за кредитами шляхом продовження термінів дії кредитних договорів та / або зменшення щомісячних платежів до прийнятного рівня, виходячи з фінансових можливостей позичальника.

Крім того, банкам рекомендується уникати конфлікту інтересів з клієнтами під час реалізації застави по кредитах та не застосовувати штрафні санкції по реструктуризованих кредитами у разі виконання позичальниками умов додаткового договору або при достроковому погашенні позик.

Постановою НБУ також надається банкам дозвіл тимчасово включати в основний капітал оплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал.

Крім того, відповідно до постанови, до банків не будуть застосовуватися міри впливу за невиконання економічних нормативів, якщо відповідні порушення викликані зростанням курсу іноземних валют. 

При цьому НБУ вирішив не зменшувати регулятивний капітал банків на суму перевищення нормативного значення економічних нормативів Н7 (норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента) та Н9 (норматив максимального розміру кредитів одному інсайдеру) за кредитами, які надані до 10 жовтня 2008 року.

У той же час НБУ зажадав від банків забезпечити до 1 листопада 2010 року щомісячне зменшення суми розбалансованості між активами та пасивами (на строк більше року) у разі перевищення суми фактично сплаченого зареєстрованого статутного капіталу.

У постанові також передбачається, що включення в суму регулятивного капіталу банків результату переоцінки основних засобів, починаючи з 2009 року, здійснюється з коефіцієнтом 0,5.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!