Україна стала "економічно невільною країною"

Середа, 14 січня 2009, 09:51
 

У щорічному рейтингу економічної свободи центру Heritage Foundation Україна втратила майже 20 позицій, вперше з 2002 року став "економічно невільною країною".

Причиною цього стали непрозорість державних витрат, втручання уряду в роботу приватного бізнесу та відсутність боротьби з корупцією, пише видання "Комерсант-Україна".

На думку експертів, методи, які Україна використовує для подолання кризи, будуть і далі погіршувати позиції країни.

У вівторок дослідницький центр Heritage Foundation (США) спільно з газетою The Wall Street Journal оприлюднили черговий щорічний рейтинг рівня економічної свободи, що включає 179 країн світу.

Результати рейтингу-2009 вкрай негативні для України, яка не тільки в черговий раз погіршила свої позиції, перемістившись з 133 на 152 місце, але і вперше за останні роки потрапила до категорії "економічно невільних країн".

Рейтинг економічної свободи підраховується з 1995 року за десятьма ключовими факторами, серед яких - свобода в бізнесі, торгівлі, інвестицій, на ринку праці, податковому навантаженні, захист прав власності, гарантії невтручання держави до приватного бізнесу.

В 15 раз поспіль рейтинг очолили Гонконг і Сінгапур. За ними у першому десятку розмістилися Австралія, Ірландія, Нова Зеландія, США, Канада, Данія, Швейцарія та Великобританія.

Останні місця в рейтингу зайняли Куба, Зімбабве і Північна Корея.

У новому рейтингу Україну випереджають більшість країн СНД, за винятком Білорусії і Туркменії (167 і 169 місця). Росія (146 місце; 50,8 бали) і Узбекистан (148 місце; 50,1 бали) ненабагато перевершили Україну, але потрапили до категорії "помірно невільних".

Кращі результати показали Вірменія (31 місце), Грузія (32), Киргизстан (74) і Казахстан (83), які було віднесено до категорії "помірно вільних".

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: