Бюджет суне ніс Кабміну в справи Нацбанку

Вівторок, 30 грудня 2008, 13:44

Кабінет міністрів України одержав право контролю політики рефінансування Національного банку.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", відповідні повноваження закріплені законом про державний бюджет України на 2009 рік, текст якого опубліковано в офіційній пресі у вівторок.

Так, статтею 86 закону передбачається, що рефінансування комерційних банків здійснюється в порядку, затвердженому НБУ разом з Кабінетом міністрів.

Крім того, цією же статтею зупиняється дія положень закону про НБУ, якими виключне право визначати порядок надання кредитів рефінансування і ставок по них закріплювалося за центральним банком.

Реклама:

Статтею 85 закону про держбюджет-2009 передбачається, що при недоодержанні доходів загального фонду держбюджету Кабмін може здійснити запозичення в обсязі, що перевищує запланований рівень, з відповідним коригуванням граничного розміру державного боргу.

При цьому найбільш імовірним способом фінансування дефіциту, як випливає з закону, буде емісія Національного банку.

Зокрема, статтею 84 передбачено, що НБУ зобов'язано викуповувати в банків державні облігації по номінальній вартості протягом трьох банківських днів з моменту надходження відповідних пропозицій з боку кредитно-фінансових установ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: