Пинзеник пропонує банкам домовитися з боржниками "цукерками"

Субота, 27 грудня 2008, 13:02
 

Міністр фінансів Віктор Пинзеник закликає комерційні банки піти на реструктуризацію боргів позичальників по кредитах і запропонувати боржникам більш вигідні умови погашення кредитів.

З такою пропозицією він виступив у своїй статті для "Зеркало недели".

Міністр зауважив, що високий курс долара США зробив повернення валютних кредитів майже неможливим.

На його думку, традиційний для банку інструмент повернення боргу - продаж заставного майна - в умовах кризи не працює, "бо немає кому продати, покупця немає".

У цій ситуації банки повинні запропонувати боржникам вигідніші умови погашення кредитів, переконаний Пинзеник.

Реклама:

"Запропонуйте людям "цукерку". Такою цукеркою може бути погашення частини кредиту в гривні (або інший близький варіант). Але за цю цукерку потрібно негайно заплатити - шляхом погашення достроково добровільно частини позики", - наголосив голова Мінфіну.

При цьому, зазначив міністр, і позичальник, і банк несуть курсові збитки, але натомість банк відразу поліпшує свій фінансовий стан, зменшує збитки своїх акціонерів і потребу в коштах для рекапіталізації банку. "Програти, щоб виграти - от гасло дня", - резюмував він.

Також міністр фінансів виступає за те, щоб надати комерційним банкам більшу свободу дій у наданні кредитів, що за нормальних, стандартних умов відносяться до ризикованих, нестандартних.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!