Більше 10% доходів бюджету йде на погашення відсотків - Пинзеник

Субота, 7 вересня 2013, 14:42

На погашення відсотків за боргами Україна віддає 10,4% доходів загального фонду бюджету.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" повідомив екс-міністр фінансів, народний депутат Віктор Пинзеник.

За словами економіста, для погашення бюджетного дефіциту уряд обрав найгірший варіант поведінки - залізти в борг.

 "А далі що? А чи замислюється уряд над тим, що при таких масштабах дефіциту і боргу завтра хтось може позичити? Тим більше, ми вже чуємо про факти, що Мінфіну не вдається зайняти грошей: провалюються аукціони з розміщення ОВДП", - зазначив депутат.

Реклама:

"Ми ліземо в борг. Що це означає? Що для того, щоб дати людині гривню, у нього "крадуть" 1 грн 20 коп. Українці цього не бачать, оскільки "красти" завтра. При цьому обсяг "крадіжки" наростає. Тому що борг заміщується новим боргом", - підкреслив він

"На сьогоднішній день понад 10,4% (кожна десята гривня) всіх доходів загального фонду йдуть на вітер - на сплату відсотків. У 2008 році оплата відсотків обходилася в 2%. Оскільки борг зростає цифрами, які і не снилися... Якщо на початок 2008 року було 88,7 млрд грн боргу, то сьогодні вже понад 553 млрд", - заявив Віктор Пинзеник.

За його словами, нинішня динаміка, обсяги і вартість обслуговування боргу б'ють по країні дуже боляче, роблячи ситуацію дуже невпевненою для інвестора.

"У всіх цих явищ одна ключова причина - дефіцит. Його існування не просто створює проблеми з фінансуванням державних витрат, воно не дає можливості нормально планувати інвестиції, поточну діяльність окремих компаній і домогосподарств. Бюджетний дефіцит не дає можливості спокою - нормальної щоденної роботи економіки", - додав Пинзеник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: