"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Реструктуризація ОВДП призведе до збільшення боргів - Пинзеник

Понеділок, 29 травня 2017, 17:00

Рішення Кабміну про реструктуризацію державного боргу призведе до збільшення видатків - лише за цей рік очікується приріст боргів ще на 366 мільярдів.

Про це написав народний депутат Віктор Пинзеник на своїй сторінці у Facebook.

"Сплату цього боргу переносять на період 2025-2047 рр. Важко віднести це рішення до таких, що радують. Подібні сигнали не втішають інвесторів", - стверджує Пинзеник.

Реклама:

"Зазвичай реструктуризацію роблять для зменшення видатків і боргового тиску на країну. Але це не про нас. Бо в нас це роблять, щоб видатки збільшити. І це при тому, що існуючу велику нестачу коштів бюджету фінансують за рахунок стрімкого зростання боргу. Він у нас уже вимірюється трильйонами. А за цей рік очікується приріст ще на 366 млрд", - заявив нардеп.

Як повідомлялося, 24 травня Кабмін схвалив репрофайлінг облігацій внутрішньої держпозики, які перебувають у портфелі Нацбанку.

Сам регулятор хоче виключити норму про можливість перегляду прибутковості держпаперів в разі істотного зростання інфляції.

Нацбанк - найбільший власник боргів уряду. На ранок 24 травня у власності НБУ перебували ОВДП на 377,9 млрд грн. Але під обмін нових паперів на старі підпадуть держоблігації на суму 221,6 млрд грн - це трохи більше половини портфеля НБУ (58,6%).

Репрофайлінг буде виглядати наступним чином. ОВДП номінальною вартістю 221,58 млрд грн і накопичений за ним купонний дохід на 7 млрд грн будуть обмінені на нові ОВДП номінальним обсягом 229 млрд грн.

Нові держоблігації будуть випускатися 40 окремими випусками. Вони будуть погашатися щорічно з 2025 по 2047 рік одним платежем (10 травня або 10 листопада).

Ставка відсоткового доходу встановлюється на рівні інфляції останніх 12 місяців плюс 1,5 процентного пункту.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: