Росія хоче, щоб Європа натиснула на Україну щодо газу

Понеділок, 22 грудня 2008, 12:16 -
 

Міністр енергетики Російської Федерації Сергій Шматко вважає, що європейські країни могли б закликати Україну до беззастережного виконання своїх транзитних зобов'язань з газу.

Про це він сказав в інтерв'ю урядовій "Российской газете" напередодні міжнародного форуму країн експортерів газу, в якому візьмуть участь міністри енергетики з дванадцяти країн.

На питання, чи здатна Україна за нинішніх умов розплатитися за газ, Шматко заявив: "Наскільки мені відомо, нещодавно Україна одержала пристойний стабілізаційний кредит від Міжнародного валютного фонду".

"При його виділенні цілком можна було б врахувати борг України за поставлений російський газ. І тут у нас є питання до європейських країн", - зауважив він.

Реклама:

"Ми чесно означили свою позицію, що хочемо бути зрозумілими і прозорими в прийнятті своїх рішень. Поки немає оплати боргу - немає і контракту на постачання палива в 2009 році. Але договір на транзит газу ніхто не скасовує", - наголосив міністр.

На його думку, "у європейських країн є можливість провести необхідні консультації і закликати Україну до беззастережного виконання своїх транзитних зобов'язань".

"Хоча, як мені здається, якби ці країни у свій час виявили принциповість і зацікавленість, усі проблеми давно б залишилися в минулому", - додав міністр.

Проте, Шматко вважає, що "хворобливий період мине": "Звичайно, "ламка" української економіки, у тому числі пов'язана з підвищенням цін на газ і обтяжена фінансовою кризою, дуже чуттєва".

"Але багато країн через це проходили, впроваджували газо- і енергозберігаючі технології, використовували економічні важелі. І нічого - впоралися", - зазначив міністр РФ.

"А чому Росія повинна дотувати чужу економіку, створюючи собі конкурентів, що потім приходять на наш ринок зі своїми товарами?", - обурився він.

На питання про те, що заважає Україні і Росії "раз і назавжди" вирішити газові проблеми, що уже не перший рік виникають наприкінці грудня, Шматко пояснив: "Проблема в тому, що в наших взаєминах ми намагаємося вийти на цивілізовані ринкові принципи".

"Для України підвищення ціни на газ з погляду її реальної конкурентноздатності - серйозний виклик, що породжує значні макроекономічні наслідки. І ми регулярно пропонували їй кілька варіантів, що могли б полегшити цей перехідний етап", - зазначив міністр.

"Наприклад, створити міжнародний консорціум з управління газотранспортною системою. Це допомогло б як сформувати принципово нові відносини з Україною і забезпечити потреби їхнього внутрішнього ринку, так і гарантувати постачання транзитного газу в Європу. Але проект так і не здійснився", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: