Збереження мораторію на депозити підвищує ризики для банків

Понеділок, 22 грудня 2008, 08:27
 

Подальше збереження Національним банком України (НБУ) заборони на дострокове вилучення депозитів збільшує ризики для банків,

Так вважають аналітики рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо НБУ не зможе скасувати мораторій, в першому півріччі 2009 року ми будемо спостерігати розвиток різко негативного сценарію в національній економіці, з наступним банкрутством великих банків без істотного рівня зовнішньої підтримки", - зазначається в повідомленні.

У повідомленні зазначається, що така заборона викликає дефляцию на українських товарних ринках та ринку нерухомості в країні, що впливає на якість кредитного портфеля банківської системи.

"Мораторій НБУ блокував традиційний ринковий механізм вирівнювання цін на товарних ринках в умовах рецесії. У суб'єктів ринкових відносин просто не вистачає грошей для здійснення угод", - відзначається агентством.

За даними агентства, в другій декаді грудня на ринках нерухомості Києва та приміської зони з'явилися пропозиції про продаж нерухомості за ціною, нижчою від 700 дол. за квадратний метр, що в 4-5 разів нижче, ніж влітку-2008.

При цьому, відповідно до повідомлення, депозитний мораторій НБУ не є ефективним інструментом утримання внесків в довгостроковому періоді. Ця заборона суперечить нормам Цивільного кодексу, і частина банків ігнорує його по відношенню до окремих клієнтів.

"Перш за все, від дії мораторію постраждало юридично безграмотне населення, яке не звикло відстоювати свої права в суді", - зазначається в повідомленні.

За оцінкою експертів, введення мораторію є несправедливим рішенням по відношенню до вкладників, які довірилися гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: