Рада підтримала промисловців, але забула про пільги автовиробників

Четвер, 18 грудня 2008, 21:49


Верховна Рада України ухвалила  законопроект про мінімізацію впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості (редакція законопроекту, прийнятого в першому читанні, стосувалася тільки автомобілебудування і інших підприємств переробної промисловості).

Новий законопроект надає підприємствам можливість застосовувати щорічну 25%-ву норму прискореної амортизації основних фондів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

В той же час в прийнятій редакції закону відсутня норма про продовження терміну дії закону про розвиток автомобілебудування до 31 грудня 2013 року, яка містилася в схваленій в першому читанні версії законопроекту.

Закон "Про розвиток автомобілебудування" передбачав пільги для підприємств, які мають затверджену Кабміном програму розвитку виробництва і створення робочих місць, зокрема, звільнення від сплати податку на прибуток, що реінвестується в розвиток виробництва.

Реклама:

Ухвалений парламентом закон відносить до пріоритетних напрямів інноваційної діяльності: виробництво засобів наземного транспорту, літальних апаратів, плавзасобів і пов'язаних з транспортом пристроїв і устаткування, комплектуючих, тоді як в першій редакції ця норма стосувалася тільки виробництва автомобілів.

Закон також передбачає тимчасове (до 1 січня 2010 року) звільнення від сплати ввізного мита устаткування товарних груп, таких як  теле- і звукозаписна техніка, що не виробляються в Україні, а також основних фондів і устаткуваннь (окрім підакцизних товарів).

Перелік таких підприємств і об'єм товару, що ввозиться, встановлює Кабінет міністрів.

Крім того, в ухваленому законі врахована внесена до редакції законопроекту до другого читання поправка Валерія Крайнього про поетапне введення в Україні екологічних норм для автомобілів, що ввозяться: з 1 січня 2010 року - Євро-3, з 1 січня 2012 року - Євро-4 і з 2014 року - Євро-5.

У прийнятій редакції закону депутати відхилили поправку депутата Яценка, що пропонував виключити норму, що передбачає тимчасово, до 1 січня 2011 року, здійснювати закупівлю товарів за державні кошти тільки у вітчизняних виробників.

Закон набирає чинності з 1 січня 2009 року .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: