Держава не випустить з лап процес оздоровлення ПІБа

Понеділок, 15 грудня 2008, 16:12

Оздоровлення "Промінвестбанку" буде проводитися за участі держави за підсумками діагностичного обстеження кредитно-фінансової установи.

Про це говориться в прес-релізі тимчасової адміністрації банку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні міжнародна аудиторська компанія Deloitte&Touche USC проводить діагностичне обстеження "Промінвестбанку", за результатами якого буде проведена реальна оцінка вартості його акцій. Після оцінки акцій тимчасовий адміністратор затвердить програму фінансового оздоровлення за участі держави і подасть її на узгодження Нацбанку України", - говориться в документі.

За даними тимчасової адміністрації, за період з 23 вересня по 10 грудня обсяг коштів клієнтів банку скоротився на 5,9 млрд. грн., або на 28,1%, у тому числі коштів фізичних осіб - на 2,8 млрд. грн., або 23,7%, коштів юридичних осіб - на 3,1 млрд. грн., або на 33,9%.

Реклама:

У той же час, розпочаті тимчасовою адміністрацією заходи дозволили призупинити відтік коштів: за період його роботи кредитно-фінансова установа залучила депозити на суму близько 600 млн. грн.

"За період роботи тимчасового адміністратора активи і зобов'язання банку залишилися практично на незмінному рівні. Загальні активи банку складають 28 млрд. грн., у тому числі надані кредити - 23,2 млрд. грн.", - говориться в документі.

За даними тимчасового адміністратора, банк надав промисловим підприємствам кредити на суму 7,8 млрд. грн., підприємствам сільського господарства - 1,8 млрд. грн. Кредити, надані банком державним підприємствам, складають 2,6 млрд. грн. (12,8% від загальної суми кредитів суб'єктам господарювання), у тому числі третина (879,4 млн. грн.) надана вуглевидобувним підприємствам.

Зобов'язання банку складають 22,8 млрд. грн., у тому числі кошти фізичних осіб - 8,949 млрд. грн., кошти юридичних осіб - 5,5 млрд. грн.

Регулятивний капітал банку складає 2,532 млрд. грн., з початку року банк одержав прибуток у сумі 604 млн. грн.

Як повідомлялося, НБУ ввів тимчасову адміністрацію в "Промінвестбанку" з 7 жовтня. Інвестором ПІБа стала австрійська холдингова компанія SLAV AG, яка придбала 68% акцій банку, співвласниками якої є брати Андрій і Сергій Клюєви.

Спочатку нові стратегічні інвестори кредитно-фінансової установи взяли зобов'язання до 25 листопада викупити акції допемісії банку на суму 900 млн. грн., у результаті чого статутний капітал банку зріс би до 1,1 млрд. грн.

Крім того, нові власники планували до 5 грудня внести в банк депозит або надати субординований кредит на суму 3,6 млрд. грн. Потім ці терміни кілька разів переносилися.

І все-таки новим власникам ПІБа не вдалося провести додаткову емісію акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: