В НБУ прогнозують повернення курсу 5 гривень за долар

Середа, 26 листопада 2008, 22:19
Заступник голови Нацбанку Олександр Савченко прогнозує, що гривня повернеться до співвідношення з доларом як 5 до 1.

Так Савченко в ефірі "5 каналу" відповів на запитання, чи вважає він, що гривня ще повернеться до курсу 5 гривень за долар, повідомляє видання "Українська правда".

"Я думаю, що повернеться, і навіть більше. За розрахунками голови Нацбанку, гривня має коштувати досить дорого", - заявив представник НБУ.

"Це також висновки всіх інвестиційних банків і Міжнародного фонду, і Світового банку - гривня залишається найбільш недооціненою валютою в світі, більше ніж юань і російський рубль", - додав він.

Савченко прогнозує, що Україна "повернеться до фундаментальних пропорцій, щойно закінчиться економічна невизначеність і політична вакханалія".

Заступник голови НБУ зауважив, що для девальвації гривні були реальні підстави, однак, на його переконання, "критичний рівень мав би бути 6 (гривень за долар)".

Реклама:

"Усе, що за межами 6 гривень - на совісті уряду та Нацбанку. Але більш за все політичної ситуації, заручником якої ми є", - додав Савченко.

Він зауважив, що "коли починається політична нестабільність, в усіх країнах є девальвація національної валюти". "Як тільки закінчиться політична нестабільність, гривня почне зростати", - прогнозує заступник голови НБУ.

На переконання Савченка, "в середині наступного року почнеться профіцит долара в усьому світі".

"Долар почне виходити із США, де він не знайшов і ніколи не знайде дохідності більше 2-3%, а зараз він там несе збитки. Він знову має повернутися на ринки, що розвиваються. Тоді буде приплив долара, його надлишок, і курс долара почне стрімко падати", - зазначив він.

"Питання в тому, як нам прожити цей проміжок часу, щоб гривня дійсно не дійшла курсу більше 7 гривень", - додав заступник голови НБУ.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: