Автодилери не бояться збільшення мита до 25%?

Понеділок, 17 листопада 2008, 19:15

Збільшення ввізного мита до 25% тільки на готові автомобілі, не призведе до реального зниження їх імпорту до України і скорочення негативного торгівельного сальдо країни.  

Таку думку висловив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко в понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

 На його думку, цей крок тільки перерозподілить співвідношення в галузі на користь розрахунків за машинокомплекти, фактично використовувані для автоскладання іномарок.
.
"Збільшення мит призведе до зростання ввезення кузовів для крупновузлової збірки автомобілів, адже в Україні автомобілями з 100%-ним місцевим походженням  є тільки "Таврія" і "Славута". Таким чином, спільний об'єм імпорту в країну збережеться, а значить, відтік валюти не скоротиться", - вважає гендиректор ВААІД.


В той же час  віце-президент корпорації "Укравто" Олег Папашев відзначив, що імпортери мають повне право і можливість ініціювати підвищення ввізних мит і на кузови для крупновузловой збірки.

Реклама:

"Ми, як виробники автомобілів повного циклу, готові не заперечувати проти того, аби підвищити мито на кузови для SKD-збирання, але чомусь ВААІД не має наміру піднімати це питання", - зазначив він.

Члени ВААІД знову підкреслили, що забороненими заходами (до яких відноситься мито) без відповідного держконтролю авторинок можна завести в "тінь": на сьогодні існує близько 14 схем ввезення автомобілів до України без сплати податків з використанням лазівок в законодавстві.

Крім того, на авторинок негативно вплинуло і зростання курсів основних валют, що призвело до зростання вартості авто в національній валюті на 11-19% в жовтні-листопаді навіть при одночасному зниженні цієї ж вартості у валюті країни походження авто.

За прогнозами членів асоціації, якщо до листопада ринок ще демонстрував щомісячний приріст (у серпні-жовтні - мінімальний), то вже в листопаді очікується падіння продажів на 35,4% - до 37,2 тис. одиниць в порівнянні з листопадом-2007 (з врахуванням падіння ринку за рахунок зменшення об'ємів кредитування уп'ятеро), а в грудні - на 42,1% в порівнянні з груднем-2007 до 35,5 тис. одиниць.

При цьому, за цими ж прогнозами, в 2008 році в Україні буде продано 608,53 тис. автомобілів - на 12,2% більше, ніж в 2007 році (в порівнянні з 2006 роком динаміка складала 46,2%)

Нагадаємо, автовиробники України ініціювали в рамках захисту автомобільного виробництва в умовах кризи збільшення ввізного мита на автомобілі, яке було понижене з 25% до 10% при вступі України у ВТО.

ВААІД в даний час налічує 102 компанії автоімпортера і автовиробника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: