Уряд турбується про соняшник

Четвер, 13 листопада 2008, 11:39
 

Уряд запропонував парламенту до 1 вересня 2009 року скасувати експортне мито на соняшник за умови вивозу насінь безпосередньо товаровиробниками або їх закупівлі в аграріїв за цінами не нижче мінімальних.

Це передбачено проектом закону про запобігання негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток АПК, зареєстрованим Кабінетом міністрів у парламенті, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна". 

Передбачається, що експорт соняшника буде здійснюватися в режимі неавтоматичного ліцензування.

Раніше ряд операторів олійного ринку звернулися до уряду з проханням скасувати діюче вивізне мито в 14% на насіння соняшнику.

Реклама:

На їхню думку, це дозволить підвищити закупівельні ціни на цю продукцію, що з початку вересня знизилися з 1,8 тис. грн./тонна до 950 -1200 грн./тонна.

Категорично проти скасування мита виступають вітчизняні масложирові підприємства, вважаючи, що це призведе до неконтрольованого вивозу насінь і дефіциту маслосировини на внутрішньому ринку.

Уряд також мав намір установити мінімальні ціни на соняшник. Міністерство аграрної політики України оцінює врожай соняшника в поточному році 6,2-6,3 млн. тонн проти торішніх 4,2 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: