Україні загрожує масове безробіття

Вівторок, 28 жовтня 2008, 10:41
 

Через світову фінансову кризу рівень безробіття в Україні може збільшитися до 8%.

Масові звільнення почнуться вже на початку 2009 року. Більше всього безробітних буде серед металургів, будівельників і торговців.

Про це заявив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

Збільшення прогнозованого показнику кількості безробітних з 6 до 8 відсотків - це найоптимістичніший варіант, відзначив він. Звільнити компанії можуть набагато більше співробітників, завіряє експерт.

Реклама:

Також досить високим буде і рівень схованого безробіття, особливо в металургійній і хімічній галузях. Тут через зменшення попиту скорочується виробництво. Зокрема, з першого листопада буде припинено виробництво на Нікопольському заводі феросплавів. Доля восьми тисяч робітників - під сумнівом, повідомляє видання "Дело".

Щоб мінімізувати наслідки світового фінансового обвалу український уряд вже сьогодні повинен подбати про потенційних безробітних. Їхня кількість на початку наступного року помітно збільшиться, і Державний центр зайнятості навряд чи зможе самостійно усіх працевлаштувати, констатує Газізулін.

"Ситуація буде мати потребу в корекції соціальної політики. Потрібно буде переглянути розмір виплат по безробіттю. Можливо, потрібно буде покласти початок програмам по перекваліфікації робочих", відзначає фахівець.

Крім цього уряд буде змушений збільшити капітальні витрати держави на великі соціальні будівельні проекти, зокрема будівництво доріг і мостів, впевнений експерт.

На його думку, це дасть можливість працевлаштувати велику кількість некваліфікованих робітників. Аналітик констатує, що в Україні вже близько 10 років спостерігається чітка тенденція до урбанізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: