Національний банк за вичерпну інформацію

Середа, 3 вересня 2008, 12:15

Національний банк продовжив боротьбу з банками за розкриття реальної ставки за споживчими кредитами.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", НБУ пригрозив банкам-порушникам заборонити видавати такі позики.

Банкіри заявляють, що всі їхні комісії відомі споживачам, але побоюються, що регулятор може запровадити додаткове резервування по позиках для населення. На думку експертів, банкам, які продовжать приховувати ефективні ставки, можуть призупинити дію ліцензії.

У вівторок, 2 вересня агентство "Українські новини" повідомило, що НБУ у листі пригрозив банкам забороною на видачу споживчих кредитів, якщо вони продовжать приховувати від позичальників реальну ставку кредитування.

Реклама:

"Банки не завжди надають вичерпну й доступну інформацію про вартість споживчих кредитів. Це може свідчити про несумлінну конкуренцію шляхом неадекватного інформування клієнтів",- говориться в документі.

При цьому Нацбанк готовий застосовувати санкції до порушників, відзначаючи, що "факти несумлінної конкуренції є підставою заборонити банку подальше надання таких послуг або здійснення операцій".

Нагадаємо, постановою №168 від 10 травня 2007 року НБУ зообов'язав банки надавати позичальникам інформацію про реальну вартість споживчих кредитів, що містить усі комісійні банку, вартість страхових і нотаріальних послуг.

За словами одного з членів правління Нацбанку, причиною такої постанови стали листи, що потрапили на стіл голові Національного банку Володимирові Стельмаху, у яких пенсіонери скаржилися на банки, що приховували реальні кредитні ставки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: