ЄЦБ залишив ставку на максимальному рівні - 4,25% річних

Четвер, 7 серпня 2008, 16:07
Європейський Центральний банк (ЕЦБ) у четвер залишив незмінною базову процентну ставку на рівні 4,25% річних - максимальному за сім років, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на Bloomberg.

Останній раз ЄЦБ збільшив ставку 3 липня - на чверть процентного пункту.

Керівництво центробанку стурбоване тим, що максимальна за останні 16 років інфляція буде сприяти підвищенню зарплат службовців і змусить компанії підняти ціни на свою продукцію.

У той же час ріст цін енергоносіїв і високий курс євро щодо долара США негативно позначаються на темпах економічного росту регіону.

Ділова довіра в єврозоні знизилося в липні до мінімуму з часу терористичних актів 11 вересня 2001 року у США, а ділова активність у виробничому секторі й сфері послуг регіону була негативною.

Реклама:

"ЄЦБ не виключає можливості будь-якого розвитку ситуації, оскільки невизначеність відносно темпів економічного росту єврозони збільшилася, - відзначає головний економіст Commerzbank AG у Франкфурті-на-Майні Йорг Кремер. - Однак керівництво банку більше схиляється до підвищення ставки. Інфляція як і раніше викликає в нього саме значне занепокоєння".

Інфляція в єврозоні в липні прискорилася до 4,1% у річному обчисленні на тлі підйому ціни нафти. ЕЦБ прагне опустити рівень інфляції нижче 2%, однак йому не вдається це зробити з 1999 року.

Згідно із червневим прогнозом європейського ЦБ, темпи економічного росту регіону цього року складуть 1,8%, в 2009 - 1,5%.

Банк Англії в четвер також залишив ставку незмінної - на рівні 5% річних.

Федеральна резервна система США в 2008 році вже чотири рази знижувала базову процентну ставку, у цілому вартість кредитів була зменшена до 2% річних з 3,5% річних на початку поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: