Кабмін повинен переглянути вимоги до імпорту м'яса

Вівторок, 29 липня 2008, 15:20

Президент України Віктор Ющенко направив листа на адресу Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, в якому виявляє стурбованість ситуацією, що склалася в галузі вітчизняного тваринництва.

При цьому Голова держави зазначив що основним дестабілізуючим фактором сьогодні виступає активне зростання імпорту переважно дешевого й низькоякісного м'яса, придатного винятково для промислової переробки, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Втім, за II квартал цього року імпортовано 143 тис. тонн м'яса, що у 8,4 рази більше, ніж за I квартал цього року й у 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Президент вважає, що збереження таких обсягів імпорту неодмінно призведе до кризових явищ у вітчизняному тваринництві, оскільки річна потреба України в завезенні м'яса становить 230 тис. тонн.

Реклама:

Ознаками такої ситуації вже є значне скорочення поголів'я великої рогатої худоби (на 10,1%) і свиней (на 19,3%).

Серйозну критику експертів також викликало рішення уряду про закупівлю й продаж м'яса іноземного походження через державне підприємство "Ресурс постач".

Крім того, на думку Голови держави, під час підготовки змін до державнонго бюджету України на 2008 рік, а також розробки проекту держбюджету на 2009 рік потрібно передбачити необхідні видатки для забезпечення в повному обсязі потреб виробників сільськогосподарської продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: