АМКУ зайнявся продовольчим ринком

П'ятниця, 20 червня 2008, 12:16

Антимонопольний комітет України (АМКУ) провів розслідування подорожчання м'яса, у ході якого був "охоплений весь ланцюг" - від виробників до постачальників і мереж роздрібної торгівлі даною продукцією.

Зокрема, комітет висунув вимоги до всіх учасників ринку, які мають вплив на ситуацію, надати економічне обґрунтування й детальне пояснення встановлених оптово-відпускних, роздрібних цін на продукцію і цінові надбавки, - повідомляє "Лігабізнесінформ".

Як повідомляють у прес-службі АМКУ, щодо м'яса птаха комітет також звернувся в Держінспекцію по контролю за цінами  з офіційними запитами надати інформацію про ціноутворення суб'єктів цього ринку.

Детальний аналіз отриманої інформації в комітеті "дозволить визначити, чи мали місце протягом останніх місяців ознаки порушення конкурентного законодавства в діях учасників ринків м'яса".

Реклама:

"Маються на увазі, зокрема, як випадки монопольних проявів, так і можливого узгодження гравцями ринку цінової політики, що могло стати причиною встановлення необґрунтованих цін на свинину, яловичину і курятину, - відзначив виконуючий обов'язки голови АМКУ Олександр Мельниченко. - Якщо ця інформація підтвердиться, порушники будуть жорстко покарані. При цьому я призиваю як органи виконавчої влади в центрі й на місцях, так і правоохоронні органи приєднатися до перевірки й надати інформацію про виявлені факти, щоб якнайшвидше встановити істину в цьому питанні".

Разом із цим, органи комітету продовжують розслідування за ознаками зловживання найбільшими торговельними мережами країни монопольним положенням на ринку роздрібної торгівлі продовольчими товарами.

Мова йде про укладання торговими центрами дискримінаційних договорів з постачальниками, що могло спричинити до необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продукти харчування.

На даний момент розслідування тривають у Києві, Криму, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Полтавській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій і Чернігівській областях.

У цілому, розглядаються 30 справ про порушення торговельними мережами конкурентного законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: