Тимошенко вирішила набрати кредитів, поки все дешеве

Четвер, 6 серпня 2009, 19:58

Україна до кінця року погасить зовнішні борги на 1,5 млрд. доларів.

Про це в ефірі телеканалу ICTV заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

"Сьогодні 0,5 млрд. доларів зовнішніх запозичень ми вже погасили, і до кінця року повернемо ще 1,5 млрд.", - сказала вона.

Тимошенко уточнила, що на сьогоднішній день з урахуванням всіх нових запозичень державний борг України становить близько 20% ВВП, що за її словами, не має істотного негативного впливу на економіку.

Реклама:

"Сьогодні всі країни світу роблять запозичення, оскільки всі країни світу мають дефіцитні бюджети, я б сказала, високодефіцитні бюджети, наприклад, наш сусід Росія має дефіцит на рівні 10% ВВП, а маємо плановий дефіцит на рівні 3%", - підкреслила вона.

Крім того, за її словами, в бізнесі за рахунок отриманих кредитів вдається розвивати власну справу і отримувати прибутки, "по суті, державні запозичення мають такий же характер".

"Сьогодні в світі все дешеве - будматеріали, металопрокат, обладнання, тому сьогодні необхідно будувати, модернізувати, переобладнати, а потім з урахуванням довгострокових кредитів ... саме зараз, поки все дешеве, модернізувати країну, зробити всі необхідні реформи за рахунок запозичень, а потім спокійно 25 років повертати, ми навіть не відчуємо це в бюджеті", - впевнена Тимошенко.

Як повідомлялося, за підсумками першого півріччя 2009 року зовнішній держборг України становив 20,485 млрд. доларів, сукупний прямий державний і гарантований державою борг - 28,683 млрд. доларів.

На початку серпня Україна погасила єврооблігації на суму 500 млн. доларів, пипущені у 2004 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!