"Газпром" втрачає своїх клієнтів в Європі

Понеділок, 3 серпня 2009, 08:45

"Газпром" ризикує зіткнутися з падінням попиту на газ в Євросоюзі.

У першому кварталі в "Газпрому" було рекордне падіння продажів, пише видання "Ведомости".

"Найбільш невдалий квартал за всю історію", - констатує менеджер компанії: в Європі була найбільш холодна зима за останні 10 років, попит на газ майже не впав, незважаючи на кризу, але поставки "Газпрому" на самий прибутковий ринок впали на 39%.

Сам концерн ще в червні називав три причини: січневий конфлікт з Україною, великі запаси газу у європейців в підземних сховищах (зроблені минулого літа при відносно низькій ціні "Газпрому") і високі ціни на російський газ на початку року. На них ще впливала дорога нафта.

Реклама:

Але в другому кварталі, схоже, настав перелом. Експорт в Європу далекий від докризових рівнів (хоча в червні гендиректор "Газпром експорту" Олександр Медведєв говорив, що той відновлюється).

Однак до першого кварталу було невелике зростання - 7,6% до 31,3 млрд. куб м (раніше такого зростання не було через сезонність). Це випливає з попередніх підсумків півріччя, які "Газпром" розкрив в меморандумі до недавнього випуску єврооблігацій.

Поставки до країн СНД і Прибалтики підросли у квітні - червні на 26% (до I кварталу), випливає з меморандуму.

Немає інформації про зростання російських продажів. Представник "Газпрому" цифри не розкриває і зростання експорту не коментує до публікації звіту за другий квартал квартал, яка відбудеться до 15 серпня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!