"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Готові збільшити експорт, але є умова": ціни на газ обвалилися після заяв РФ

Четвер, 7 жовтня 2021, 13:45
 
фото tass

Після того, як РФ заявила про готовність цьогоріч експортувати "рекордні обсяги газу", ціни на газ впали на 700 доларів за тисячу кубів.

Про це повідомляє Bloomberg, дані ICE Futures.

Віцепрем’єр та ексміністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова експортувати цьогоріч "рекордні обсяги газу" до Європи. Але один зі шляхів для цього, за словам монополіста, – швидка сертифікація газогону Північний потік - 2.

Президент РФ Володимир Путін додав, що інший значний спосіб транзиту є газотранспортна система України. Але він заявив, що вона більш коштовна та забруднює довкілля.

Реклама:

Водночас за його словами, РФ проекспортує українською ГТС цьогоріч більше газу, ніж законтрактовано. 

"Давайте думати над шляхами збільшити пропозицію газу на ринку, але нам потрібно це робити обережно", – заявив він.

У вересні російський монополіст Газпром стрімко скоротив обсяги експорту газу до Європи у спробах добитися сертифікації ПІвнічного потоку - 2.

Внаслідок цього газ на головному європейському хабі TTF злетів 6 жовтня на 40% і встановив новий рекорд у майже 2 тисячі доларів за тисячу кубометрів.

Після заяв РФ ціни впали до 102 євро за МВт-год, або 1247 доларів за тисячу кубів.

З 1 липня ціна зросла майже вчетверо, з 26,348 євро за МВт-год, свідчать дані "Української енергетичної біржі".

 
Газові контракти на листопад
дані ICE

У понеділок, 4 жовтня оператор газопроводу "Північний потік-2" заявив, що почалася процедура заповнення газом першої нитки трубопроводу.

Крім того, очікується значне похолодання у північній Європі наступного тижня. Загалом у країнах Європи температура повітря може впасти нижче середнього до 13 жовтня.

Нагадуємо:

У Європі – справжнє енергетичне ралі.

Внаслідок дефіциту газу на європейському ринку виробники електроенергії вдалися до закупівель вугілля. Це спричинило зростання цін до найвищих рівнів з 2008 року у понад 200 доларів за тонну.

Це тисне й на попит на нафту, виробництво якої через пандемію обмежено країнами-експортерами ОПЕК+. Наразі обсяг видобування недостатній, аби задовольнити потреби ринку. Країни вирішили не переглядати план на листопад, що спричинило стрімке зростання цін 4 та 5 жовтня.

Щодо газу, ціни зумовлені низькими запасами у підземних сховищах після минулорічних морозів, посилені виснаженням Газпрому своїх європейських ПСГ. Так, російський монополіст виснажив найбільше у Європі сховище Rehden до  5% за середнього рівня у ЄС 71%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: