МВФ ОПРИЛЮДНИВ МЕМОРАНДУМ ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Середа, 3 червня 2009, 10:55

Утримання дефіциту бюджету в межах доступного фінансування, впровадження режиму гнучкого обмінного курсу та реструктуризація банківського сектора - такі програми підтримав Міжнародний валютний фонд (МВФ) в рамках другого перегляду програми stand by.

Згідно з оновленим Меморандумом економічної та фінансової політики української влади, у порівнянні з його варіантом від листопада 2008 року, прогноз падіння валового внутрішнього продукту України погіршиться з 3% до 8%, а у номінальному виразі - з 1,112 трлн. грн. до 0,99 трлн. грн.

У той же час прогноз інфляції покращено з 17% до 16%. "Головною метою монетарної політики буде зменшення інфляції нижче 16% в 2009 році", - йдеться в меморандумі.

Відповідно до нього, українська влада залишається відданою фіскальній дисципліні й докладе зусиль по залученню фінансування як з внутрішніх джерел, за рахунок ринкового розміщення держоблігацій, так і від міжнародних фінансових організацій і на двосторонній основі.

У сфері монетарної політики та валютної політики Київ зобов'язується не вводити додаткових обмежень на операції з капіталом і поліпшити умови роботи валютного ринку, зберегти позитивні процентні ставки, щоб відновити приплив коштів у банки і не допустити девальваційного тиску на валютному ринку.

Крім того, українська влада заявляє про намір підвищити незалежність Нацбанку, реформувати його раду, чіткіше визначити повноваження його керівництва.

Відповідно до меморандуму, буде проведено незалежний аудит операцій Нацбанку з рефінансування та валютних інтервенцій 2008 року.

Результати його повинні бути отримані до середини червня, після чого основні висновки будуть опубліковані на сайті НБУ разом з висновками Рахункової палати.

Передбачається, що у випадку успіху програми зростання ВВП відновиться в 2010 році і складе 1% при зниженні інфляції до 8%. Падіння реальної зарплати в наступному році скоротиться до 2,5% з 11,2% в поточному році.

При цьому дефіцит держбюджету знизиться з 4% ВВП до 1,9% ВВП, а з урахуванням рекапіталізації банків - з 9% ВВП до 2,5% ВВП.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!